NPO wil in HD via ether gaan uitzenden
NPO wil naar DVB-T2 opwaarderen
Om in HD te kunnen uitzenden moet de huidige uitzendtechniek DVB-T naar DVB-T2 opgewaardeerd worden. "Door ethertelevisie niet alleen ‘in de lucht’ te houden, maar ook te innoveren, krijgen kijkers meer mogelijkheden om te kiezen tussen verschillende aanbieders van televisieâ€, aldus Henk Hagoort. Voor KPN ligt een eventuele beslissing om voor Digitenne naar DVB-T2 over te stappen moeilijker. Het telecombedrijf levert aan de meeste klanten tv-decoders in bruikleen. Deze dienen bij een overstap naar DVB-T2 vervangen te worden. Iets dat KPN tientallen miljoenen euro’s gaat kosten. Een mogelijkheid is dat KPN voor een vervangende dienst voor Digitenne na 2017 het eigen 4G-netwerk gaat inzetten om een soortgelijke tv-dienst via internet te gaan aanbieden.
NPO-zenders blijven gratis in de ether
NPO wil ook na de omzetting naar DVB-T2 en het aanbieden van de drie landelijke zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 in HD-kwaliteit deze zenders gratis in de ether blijven aanbieden. Hagoort hierover: "De consument is de winnaar met meer keuze tussen aanbieders en meer kwaliteit op het beeldscherm.†Omdat de NPO bij de digitale etherverspreiding van de drie landelijke tv-zenders ook HbbTV doorgeeft, kan de publieke omroep op deze manier ook interactieve diensten aanbieden. Hierbij kan worden gedacht aan de uitgesteld kijken-diensten NPO Gemist en NPO Plus.
Nieuwe uitzendvergunningen in 2017
Voorwaarde voor de overstap naar HD in de ether is het verkrijgen van nieuwe uitzendvergunningen. De huidige uitzendvergunningen lopen tot 31 januari 2017. Het ministerie van Economische Zaken beslist binnenkort over de toekomst van digitale televisie na 2017 in Nederland. Het heeft om deze beslissing te kunnen nemen consultatie met marktpartijen gehad.