Welkom gast! Registreren
Ziggo en Xs4all moeten The Pirate Bay blokkeren
#1
Ziggo en Xs4all moeten The Pirate Bay blokkeren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten in een bodemprocedure die door Stichting Brein was aangespannen. Een eerder kort geding over dezelfde zaak werd nog door Brein verloren.
Xs4all en Ziggo moeten nu de ip-adressen en domeinnamen van The Pirate Bay blokkeren om te voorkomen dat abonnees nog op de torrentsite kunnen komen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld.

Binnen tien werkdagen moeten de twee providers de toegang tot The Pirate Bay, die in Nederland door de rechter al is verboden, hebben geblokkeerd. Het gaat om drie ip-adressen en 24 domeinnamen, waaronder 'ThePirateBay.org', maar bijvoorbeeld ook 'Suprnova.com' en 'DePiraatBaai.be'. Die laatste domeinnaam werd door Belgische TPB-gebruikers geregistreerd om een dns-blokkade te voorkomen.

Bovendien mag Brein de providers nieuwe ip-adressen en domeinnamen aanleveren die naar The Pirate Bay zouden leiden. Ziggo en Xs4all moeten die vervolgens binnen tien werkdagen blokkeren. Overigens kan Stichting Brein wel aansprakelijk worden gesteld wanneer het ten onrechte ip-adressen en domeinnamen aanlevert die niet naar The Pirate Bay verwijzen.

Als de providers niet aan het vonnis voldoen, moeten ze een dwangsom van 10.000 euro per dag met een maximum van 250.000 euro aan Stichting Brein betalen. Bovendien moeten Xs4all en Ziggo de juridische kosten die Brein heeft gemaakt, circa 2200 euro, vergoeden.

Volgens de rechter is bewezen dat abonnees van Ziggo en Xs4all gebruikmaken van The Pirate Bay, en daardoor inbreuk maken op het auteursrecht. De rechter gaat akkoord met het bewijs van Brein. Dat is gebaseerd op steekproeven die Stichting Brein heeft gehouden. Volgens de rechter kan daaruit worden geconcludeerd dat 30 procent van de Ziggo-abonnees en 4,5 procent van de Xs4all-abonnees illegaal materiaal uitwisselt via the Pirate Bay.

Andere manieren om The Pirate Bay aan te pakken, zoals het vervolgen van de beheerders en hostingprovider van de torrentsite, is volgens de rechtbank niet effectief. Een ander alternatief, het vervolgen van individuele downloaders, vindt de rechter vergaander dan een blokkade van de torrentsite.

Advocaat John Allen van Xs4all noemt de uitspraak in een reactie tegenover Tweakers.net 'verbazend en teleurstellend'. Of de isp's in hoger beroep gaan, is onduidelijk. Als ze dat doen, moeten ze alsnog The Pirate Bay blokkeren: het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad. Tim Kuik van Stichting Brein noemt de uitspraak 'terecht'. "Dit vonnis heb je nodig als buitenlandse sites ondanks een vonnis van de rechter doorgaan met illegale activiteiten."

Ziggo en Xs4all hebben zich altijd fel verzet tegen een blokkade. Deze heeft volgens de providers nadelige praktische gevolgen, omdat de infrastructuur niet zou zijn ontworpen om blokkades van ip-adressen en domeinnamen door te voeren. Ook zijn er morele bezwaren tegen een blokkade, voerde Xs4all-advocate Milica Antic aan tijdens de rechtszaak; het zou ingaan tegen de mensenrechten en het recht op vrije toegang tot het internet. Bovendien zouden Xs4all en Ziggo commerciële nadelen ondervinden van een blokkade, omdat hun dienstverlening minder waard zou worden vergeleken met die van concurrenten die de blokkade niet hanteren.

Volgens Stichting Brein zijn internetproviders echter de aangewezen partij om maatregelen tegen auteursrechtenschending te nemen. De providers zouden bovendien een verantwoordelijkheid hebben, omdat een deel van hun klantenbestand The Pirate Bay zou bezoeken en daardoor auteursrechtinbreuk zou plegen.

Brein en Ziggo lagen al sinds april 2010 met elkaar in de clinch, omdat Ziggo weigerde The Pirate Bay te blokkeren, ook nadat die site door de Nederlandse rechter werd gevorderd om zijn activiteiten te staken. Xs4all heeft zich bij Ziggo gevoegd en samen wonnen de providers medio 2010 een kort geding waarin Brein eiste dat de isp's de toegang The Pirate Bay afsluiten. Daarop begon Brein een bodemprocedure.

Maandag nog vonniste de Finse rechter in een vergelijkbare zaak dat provider Elisa domeinnamen en ip-adressen van The Pirate Bay moet blokkeren. Het Europese Hof oordeelde juist dat isp's het internetverkeer van hun klanten niet hoeven te filteren op auteursrechtinbreuk. De Belgische auteursrechtwaakhond Sabam eiste van Scarlet dat de laatste het internetverkeer van klanten inhoudelijk zou inspecteren op auteursrechtinbreuk, maar dat vond de hoogste Europese rechter te ver gaan.


Gepost op 16 januari 2012 om 09:03.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)