Welkom gast! Registreren
Regering scherpt netneutraliteit aan
#1
Discriminatieverbod gaat ook gelden voor aparte diensten naast internettoegang.
De verplichte netneutraliteit in Nederland wordt verder aangescherpt, stelt de minister van Economische Zaken voor. Het doel is te voorkomen dat providers het verbod op prijsdiscriminatie van internetdiensten omzeilen door ze aan te bieden als losse dienst.

Loophole dicht
Met de nieuwe 'beleidsregel' kan dit niet meer: "Zodra aan een eindgebruiker meer dan één losse internetdienst wordt geleverd is sprake van het aanbieden van een internettoegangsdienst. Hieronder wordt mede verstaan het aan een eindgebruiker leveren van een losse internetdienst in combinatie met een internettoegangsdienst", aldus minister Kamp.

De consequenties zijn nog niet geheel duidelijk, maar het lijkt erop dat wat bijvoorbeeld Vodafone (Sizz) en Hi doen dan niet meer mag. Zij bieden beiden een aparte IP-dienst (respectievelijk RTL streams en Spotify) waarvan het dataverkeer buiten de bundel blijft, oftewel 'datavrij' is.

Eigen diensten geen voorrang meer?
Maar het kan ook vergaande consequenties hebben voor het netwerkmanagement van eigen IP-diensten van providers. Die reserveren nu bandbreedte voor hun eigen diensten, zo legde XS4ALL recentelijk uit. Maar dat kan mogelijk niet meer in de toekomst.

"Als deze beleidsregel in deze vorm wordt aangenomen, betekent dit dat het binnen een triple play pakket niet langer mogelijk is de eigen 'losse diensten' een voorkeurspositie te geven boven andere diensten. Traffic management blijft wel mogelijk, maar gelijke soorten verkeer moeten in dat geval gelijk worden behandeld", constateert Micha Schimmel van advocatenkantoor Solv. Met andere woorden: "Deze pakketten bestaan nu over het algemeen uit internettoegang, telefonie en tv, of een combinatie daarvan, en zullen door deze beleidsregel als één internettoegangsdienst gezien worden."

De nieuwe beleidsregel is ter consultatie voorgelegd, tot eind mei. Volgens een woordvoerder van EZ gaat het om een verduidelijking, niet om een aanscherping. ISP's zouden nog steeds bandbreedte kunnen reserveren voor hun eigen aparte IP-diensten, al lijkt de beleidsregel anders te suggereren.


Gepost op 6 mei 2014 om 21:58.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 2 gast(en)