Welkom gast! Registreren
Rechter: Telfort-klanten niet goed geïnformeerd over afronden op minuut
#1
Telfort heeft bestaande klanten niet voldoende geïnformeerd over het feit dat het bedrijf hun contracten wijzigde zodat belminuten voortaan op hele minuten werden afgerond. Desondanks hoeft de provider klanten niet te compenseren.
De rechtbank in Amsterdam oordeelde in een zaak die Stichting Belverlies namens 155 klanten van KPN en zijn dochters zoals Telfort en Hi aanspande. De klanten voelden zich benadeeld vanwege het afronden van telefoongesprekken op hele minuten. Vroeger werden telefoongesprekken na de eerste volle minuut afgerond op seconden, maar in 2008 begon KPN met de invoering van het afronden op de hele minuut, net als andere providers.

Voor de meeste bestaande KPN-abonnees veranderde er niets, behalve voor abonnees van KPN-dochter Telfort. Hun contract werd gewijzigd, zodat afrekenen per minuut mogelijk werd. Volgens de rechtbank is dat in principe toegestaan, maar is Telfort er niet in geslaagd om dat zijn klanten goed genoeg duidelijk te maken. De brief waarin de contractwijziging werd aangekondigd, bevatte vooral informatie over andere wijzigingen die gelijktijdig werden ingevoerd, zoals een lager tarief voor bellen binnen de bundel en een hoger tarief voor bellen buiten de bundel.

De passage over het afrekenen per minuut was enkel te vinden in een apart bijgevoegd document waarin de wijzigingen nader uiteen werden gezet, en was bovendien weggestopt in de kleine lettertjes. De rechters rekenen het KPN aan dat het bedrijf klanten deed overkomen alsof de contractwijziging hen ten goede kwam, terwijl het bedrijf tegenover de rechtbank heeft erkend dat afrekenen per minuut leidt tot facturen die 5 tot 15 procent hoger uitvallen. Het duidelijker vermelden van de invoering van het afronden op hele minuten in de brief was daarom essentieel, vindt de rechtbank.

Desondanks hoeft KPN de klanten niet te compenseren. Volgens de rechtbank heeft Stichting Belverlies niet kunnen aantonen dat er een causaal verband bestaat tussen de gebrekkige informatievoorziening van KPN en financiële schade bij de klanten. Ook is het gebrek aan informatie niet voldoende om het contract te mogen ontbinden, oordeelt de rechter.

Ook op andere punten werden claims van Stichting Belverlies afgewezen. De stichting wilde dat afronden op hele minuten in strijd met de wet zou worden verklaard, maar daar is volgens de rechtbank geen grond voor: er is geen enkele wet die afronden op minuten verbiedt, schrijft de rechtbank in zijn vonnis. Ook oordelen de rechters dat KPN nieuwe klanten wel goed op de hoogte stelde.

In een reactie zegt KPN 'tevreden' te zijn over de uitkomst van de rechtszaak. "De rechter heeft geoordeeld dat onze klanten voldoende zijn geïnformeerd over het afronden per minuut van mobiele telefoongesprekken en dat het afronden van gesprekken op de laatste minuut rechtmatig is", aldus de telco, die tegelijkertijd erkent dat de rechtbank niet tevreden was over de informatievoorziening bij Telfort. Daarom overweegt de provider nog hoger beroep.


Gepost op 7 december 2012 om 12:04.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Berichten in dit topic
Rechter: Telfort-klanten niet goed geïnformeerd over afronden op minuut - door Webmaster - 07 December 2012, 13:57

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 3 gast(en)