Welkom gast! Registreren
Vandaag muziekdienst van Google
#1
Zoekgigant Google gaat vandaag haar muziekdienst lanceren waarmee gebruikers hun eigen muziek kunnen uploaden en online afspelen. De service gaat vooralsnog Music Beta by Google heten en wordt vanavond tijdens het Google I/O-ontwikkelaarscongres gelanceerd. Dat meldt The New York Times.
Gebruikers zullen ongeveer 20.000 nummers online kunnen opslaan. Deze zijn vervolgens via pc's en smartphones weer af te luisteren. Hierdoor is het mogelijk om met apparaten die zelf niet veel opslagruimte hebben, toch een grote muziekbibliotheek af te spelen. De bijbehorende applicatie, die waarschijnlijk eerst enkel op Android-toestellen beschikbaar zal zijn, slaat de laatste paar afgespeelde nummers lokaal op, zodat deze ook zonder dataverbinding toegankelijk zijn.

De krant haalt Google's Jamie Rosenberg aan, die directeur is van de afdeling digitale content voor het Android-besturingssysteem. Hij laat ondermeer weten dat het bedrijf geen licentieovereenkomst met de grote platenmaatschappijen heeft gesloten omdat deze volgens Rosenberg 'onredelijke' voorwaarden stelden. Hierdoor zal het dan ook niet mogelijk zijn om nieuwe nummers te kopen, zoals bijvoorbeeld op iTunes kan. Google stelt dat het geen licenties nodig heeft om de muziek die gebruikers al bezitten af te spelen, al zijn de platenlabels het daar niet mee eens. Het is dan ook afwachten of zij actie tegen de dienst gaan ondernemen.

De afwezigheid van licenties levert ook een ander probleem op voor de zoekreus. Alle bestanden van gebruikers moeten nu individueel worden opgeslagen. Het is voor het bedrijf dus niet mogelijk om een nummer op een server te hebben staan en deze door iedereen die het al in het bezit heeft, te laten afspelen. Google moet dus enorme hoeveelheden opslagruimte hebben om de collecties van alle gebruikers te kunnen opslaan.

Volgens geruchten is ook Apple bezig met een online opslagdienst voor muziek. De iPhone-fabrikant nam in het verleden al enkele diensten over die deze techniek gebruikten, zoals Lala. Daarnaast bouwde het onlangs een enorm datacentrum in de Verenigde Staten die vermoedelijk voor deze dienst gebruikt zal worden.


Gepost op 10 mei 2011 om 09:15.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 2 gast(en)