Welkom gast! Registreren
Politiek maakt geen uitzondering op netneutraliteit
#1
Er komt geen uitzondering op netneutraliteit waarmee providers internetsites en -diensten kunnen filteren op idealistische gronden. Sommige partijen wilden dat wel, maar de meerderheid van de Eerste Kamer bleek tegen uitzonderingen.
De Eerste Kamer heeft het maken van uitzonderingen op netneutraliteit geblokkeerd door een wet aan te nemen die dat onmogelijk maakt. Vooral christelijke politieke partijen wilden een uitzondering maken op netneutraliteit om filtering mogelijk te maken. De provider Kliksafe, die alleen gefilterd internet aanbiedt, overweegt juridische stappen tegen de overheid omdat de uitzondering op netneutraliteit er niet komt, twittert een verslaggever van het Reformatorisch Dagblad.

Minister Verhagen schreef vorige week al dat zelfs met wettelijk gegarandeerde netneutraliteit er genoeg manieren zijn voor filtering op ideologische of pedagogische gronden. Verhagen benadrukt dat gebruikers er zelf voor kunnen kiezen om bij een provider een filter af te nemen, die vervolgens op de computer of andere apparatuur wordt ingesteld. De minister vindt wel dat de toegang zelf netneutraal moet zijn en gebruikers dus altijd in staat moeten zijn om zonder filter te internetten.

De Eerste Kamer nam vorige week al de wijziging van de Telecommunicatiewet aan, waarin netneutraliteit gegarandeerd wordt. Daardoor mogen providers geen diensten of sites op het internet blokkeren of vertragen. Providers moeten wel sites blokkeren als een rechter dat oplegt, bijvoorbeeld in het geval van torrentsite The Pirate Bay. De wet is een reactie op het plan van KPN om op het mobiele netwerk een aparte toeslag te rekenen voor diensten als Skype en WhatsApp. Dat plan werd vorig voorjaar aangekondigd, maar werd uiteindelijk niet ingevoerd.


Gepost op 15 mei 2012 om 18:01.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 2 gast(en)