Welkom gast! Registreren
Mogelijk tijdslot voor Uitzending Gemist
#1
Mogelijk komt er wetgeving die het publieke omroepen verbiedt programma’s met een bepaalde leeftijdsclassificatie voor een bepaalde tijd uit te zenden.
De overheid overweegt een dergelijk tijdslot. Dat bevestigt Rutger Foruin, beleidsadviseur bij het Commissariaat van de Media, tegenover Tweakers.net.

Het zou er op neerkomen dat programma’s met een kijkwijzerclassificatie van twaalf jaar en ouder voor acht uur ’s avonds geblokkeerd zijn. Programma’s voor zestien jaar en ouder zouden pas na tien uur ’s avonds beschikbaar zijn.

“De wet verplicht dergelijke maatregelen eigenlijk nu al”, vertelt Fortuin. Eind 2009 werd er een wet ingevoerd die videoaanbod op internet aan strengere regels bindt. Aanbieders moeten sinds de invoering van deze wetgeving voorkomen dat kinderen ‘ernstig schadelijke content’ kunnen bekijken.

Volgens Fortuin kijkt de overheid nog wel naar alternatieven. Zo wordt onderzocht hoe andere EU-landen met internetuitzendingen omgaan. In Duitsland moet een volwassene een pincode invoeren om ‘schadelijke’ inhoud te bekijken.

Fortuin laat weten zo’n systeem ‘heel mooi’ te vinden. Bart Jochems, woordvoerder van de publieke omroep, heeft echter zijn twijfels. “Zo’n systeem is natuurlijk niet waterdicht.” Jochems wijst tegenover Tweakers daarnaast op de beperkingen van een tijdslot: “Wat als iemand in een andere tijdzone zit?”

Bovendien bestaat er een grote kans dat de maatregelen alleen voor de publieke omroepen gelden. In dat geval kunnen consumenten de content ook op andere websites zoeken. Veel omroepen plaatsen video’s bijvoorbeeld op Youtube.

Volgens Jochems is het dan ook nog niet zeker of het tijdslot wordt ingevoerd: “Het is één van de opties.” Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS, noemt de plannen daarentegen ‘zeer concreet’. Hij is echter niet enthousiast: “Het is alsof je het model van oude media gewoon toepast op nieuwe media. Dat werkt niet.”

Fortuin acht het niet waarschijnlijk dat ook commerciële aanbieders hun ‘schadelijke’ inhoud voor een bepaald tijdstip moeten blokkeren. Uitgesloten wil hij het echter ook niet noemen.


Gepost op 7 september 2010 om 16:16.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 2 gast(en)