'Hackplan Opstelten heeft wereldwijde gevolgen'
"Er is geen twijfel dat er al een groeiende en verontrustende markt is waarop beveiligingslekken en exploits worden verkocht, en dit voorstel kan dit zeker verder legaliseren", laat Harley tegenover IDG weten. Hij stelt dat het beoogde voordeel, buiten de ethische bezwaren om, in balans moeten zijn met de schadelijke effecten voor alle internetgebruikers.
De virusbestrijder denkt dat het wetsvoorstel wereldwijde gevolgen kan hebben. "Het is niet mogelijk om te garanderen dat de gevolgen van deze maatregelen alleen tot criminelen beperkt blijven. Als het voorstel in z'n huidige vorm wordt aangenomen, kan de bijkomende schade als gevolg van het toepassen van monitoring- en aanvalstechnologieen wereldwijd voelbaar zijn."
Soevereiniteit
Harley heeft grote twijfels of het hacken van buitenlandse computers door de Nederlandse politie niet de soevereiniteit van andere landen schendt. Zelfs als er een overeenkomst met andere landen kan worden bereikt over internationale wetgeving, is het maar de vraag of wordt stilgestaan bij het feit dat inlichtingendiensten straks ook de systemen van de eigen burgers kunnen doorzoeken.
Harley trekt vervolgens de parallel met wat er in de Verenigde Staten gebeurt. "Daar zijn er veel blij met de vermeende cyberspionage en sabotage tegen Iran, maar zijn verrast en ontdaan als die claims worden gebruikt als rechtvaardiging voor soortgelijke acties door andere landen."