Nieuws

Review: Kaspersky Internet Security 2010

Gepost op 12 juli 2009 door Webmaster.
We hebben deze week het laatste beveiligingspakket van Kaspersky Internet Security getest, Kaspersky Internet Security 2010 (KIS2010).


We voerden onze test uit op een laptop met de 64-bits editie van Windows 7 Ultimate Release Candidate 1. De computer heeft een 1,66 GHz processor met 2 GB ram.

De installatie
Kaspersky Internet Security is eenvoudig te downloaden via de website van Kaspersky. Voor de proefversie van 30 dagen wordt echter wel gevraagd naar je emailadres. Het Nederlandse installatiebestand is 61,9 MiB groot.
De installatie verloopt soepel; Kaspersky biedt een eenvoudige installatie aan of een geavanceerde installatie voor gevorderden. De eenvoudige installatie liep voorspoedig; al snel hadden we Kaspersky werkend.

Het eerste gebruik
Na de installatie werkt Kaspersky Internet Security direct zonder herstart. We krijgen wel meteen een foutmelding dat onze computer niet beschermd zou zijn. Met een druk op de knop "Repareer", in het Kaspersky-scherm, bleek al gauw dat we de laatste virusdefinities moesten binnenhalen. Ook moest de computer daarna gescand worden. Kaspersky wordt gewoon opgepikt door Windows' Onderhoudscentrum, dus als er iets mis is met Kaspersky wordt de foutmelding ook weergeven in het onderhoudscentrum.
De lay-out van de nieuwe Internet Security ziet er overzichtelijk uit; 5 duidelijke tabs aan de zijkant verzorgen de navigatie binnen het programma. Zo vindt je snel wat je zoekt.

Thumbnail

De virusscan
We hebben paar bekende virussen geopend en Kaspersky wist ze daadwerkelijk allemaal te vinden en te verwijderen. Groot voordeel is dat zodra je een virus opent in Internet Explorer, Kaspersky Internet Security 2010 de webpagina blokkeert. Zo kun je niet meer problemen oplopen op de bewuste website.
Kaspersky Internet Security 2010 biedt vier scanmodi: volledige scan, snelle scan, objectenscan en de kwetsbaarheidsscan. Met de volledige scan wordt alles op de computer gescant op malware, terwijl de snelle scan alleen veelgebruike lokaties checkt. De objectenscan scant op zelf uit te kiezen plaatsen, zoals een USB-stick of een bepaalde map. De kwetsbaarheidsscan checkt of andere programma's zorgen voor mogelijke kwetsbaarheden, zoals een JAVA-versie die niet up-to-date is. Wat ons betreft een handige toevoeging.
Thumbnail


Bescherming
Kaspersky biedt een grote bescherming; de 2010 versie van hun Internet Security beschermt. Het beschermt naast alle bestanden op de computer ook de email, het internetverkeer en het IM-verkeer. De firewall, antispam, antiphishing, programmacontrole en de optionele antibannercontrole zorgen dat dit soepel en veilig verloopt. Het nieuwe onderdeel 'Digitale identiteitsbescherming' controleert continu gevoelige bestanden en registersleutels op uw computer die persoonlijke informatie bevatten, zoals uw inloggegevens van Windows Live Messenger.

De functies
Naast de bescherming biedt deze versie meer. De nieuwe 'Sandbox' geeft de mogelijkheid om programma's in een virtuele zandbak uit te proberen; hierdoor kunt u programma's die u niet vertrouwt toch proberen zonder dat het programma schade kan aanrichten. Daarnaast blijven persoonlijke gegevens buiten spel.
In de tab 'Security+' staan nog een tal van extra functies. Een virtueel toetsenbord dat u kunt gebruiken tegen keyloggers, een wizard om uw browserinstellingen te verbeteren, een optie om een herstelschijf te maken waarmee u uw computer kunt herstellen wanneer deze niet mee kan opstarten door infecties, en nog meer. Ook de functie 'ouderlijk toezicht' ontbreekt niet; deze functie behoedt uw kinderen voor de gevaren van het internet. Deze versie is een stuk uitgebreider dan het ingebouwde ouderlijk toezicht van Windows zelf.
Ook nieuw is de spelprofiel-functie: hiermee detecteert het pakket zelf wanneer er een spel wordt gespeeld en voorkomt vervelende onderbrekingen als updates en vertragende onderdelen als virusscans.

Snelheid
Na de installatie ondervonden we dat onze computer wat trager was geworden dan vóór de installatie, maar nog steeds stukken minder traag dan McAfee en Symantec. Verbazingwekkend daarentegen is dat de applicatie zo vloeiend loopt; met een dubbele klik op het logo kun je meteen het hele programma gebruiken, iets wat we bij McAfee nog nooit gezien hebben. Na een uur normaal gebruik van de computer, gewoon wat internetten, emailen en msnen, blijkt toch dat Kaspersky het meeste beroep heeft gedaan op de processor. Toch heeft het niet gehinderd tijdens het gebruik.

Plaatje

In ruim een uur heeft KIS2010 ruim 4 minuten minimaal een procent van de processor gebruikt.

Rapporten
Een van de voordelen van Kaspersky boven andere virusscanners is voor ons toch wel het uitgebreide aanbod van rapporten; Kaspersky Internet Security maakt uitzichzelf razendsnel verslagen van alles wat het uitvoert. Zo kunt u eenvoudig bij een website of applicatie die niet werkt, achterhalen of de virusscan/firewall roet in het eten gooit. Hierdoor hebt u snel zekerheid.

Support
Kaspersky geeft bij hun Internet Security een uitgebreide helpfunctie mee die op te vragen is vanuit het programma zelf. Als u een functie probeert in te stellen kunt u door een simpele druk op de knop 'Help' een supportpagina opvragen. Onder de tab 'Programmacontrole' vonden wij naast elke functie een blauw-informatieknopje, dat zou moeten verwijzen naar een supportpagina op Kaspersky.com. Helaas wordt deze doorgelinkt naar een algemene website van Kaspersky in plaats van de opgevraagde pagina.


Conclusie
Kaspersky heeft met Internet Security 2010 een geweldig goed all-in-onepakket voor veiligheid op internet gecreëerd. Het programma belast de computer niet teveel, terwijl het toch al onze bedreigingen onderschept had. De nieuwe functies zijn erg handig en de ondersteuning is prima. Al met al een prima pakket.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!