Nieuws

OS X Lion-wachtwoorden te stelen via FireWire

Gepost op 28 juli 2011 door Webmaster. Bron: Webwereld.nl.
Alle wachtwoorden op Mac OS X, inclusief de nieuwste versie Lion, zijn te stelen door een andere computer op de FireWire-poort aan te sluiten. Hoewel het lek al sinds 2008 bekend is, heeft Apple het nooit gedicht.


Het Amerikaans-Rusissche bedrijf Passware, dat software maakt voor wachtwoord-recovery, heeft een tool uitgebracht die wachtwoorden steelt op alle moderne versies van Mac OS X. Deze diefstal gebeurt via de FireWire-poort. De tool steelt ook wachtwoorden als een Mac gelocked is of in de slaapstand staat. Deze wachtwoorddiefstal is mogelijk dankzij een bug van enige jaren oud die nog steeds aanwezig is in de net verschenen nieuwste versie (Lion) van OS X.

Wachtwoorden van derden
De Passware Kit Forensic v11 analyseert het werkgeheugen van de Mac via FireWire. Die overdrachtstechniek is in de jaren '80 ontwikkeld door Apple. Als een computer aanstaat en een gebruiker is ingelogd, kan de software binnen enkele minuten wachtwoorden oplepelen.

Het gaat daarbij niet alleen om inlognamen voor het besturingssysteem zelf maar ook om wachtwoorden die zijn opgeslagen in de wachtwoordenkluis ( Keychain) van Mac OS X.

Veel applicaties van derden slaan standaard daarin hun wachtwoorden op. Verschillende e-mailclients doen dat bijvoorbeeld. Bij het stelen van het wachtwoord maakt het niet uit hoe sterk de gebruikte encryptie is of dat bijvoorbeeld FileVault, de bestandsversleuteling in OS X, is ingeschakeld.

Mac echt uitzetten
Volgens de security-onderzoekers van Passware is er slechts één afdoende middel om de diefstal van deze privégegevens te voorkomen: de computer geheel uitschakelen. Dan verdwijnen alle wachtwoorden uit het geheugen.

Ook het uitschakelen van automatisch inloggen helpt. De computer is dan niet direct na het inschakelen vatbaar voor deze aanval. Zorgen dat niemand ongemerkt toegang kan krijgen tot de computer lijkt de beste oplossing.

Al sinds 2008 bekend
Deze kwetsbaarheid via FireWire is al sinds 2008 bekend. Toen schreef Debian-ontwikkelaar Uwe Hermann een aantal onderzoeksrapporten over problemen met FireWire. Hij gaf toen al aan dat het mogelijk was om toegang te krijgen tot een computer via FireWire. Het is daarlangs namelijk mogelijk om data uit het werkgeheugen van de computer te halen. Ook schrijven in het geheugen is mogelijk.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.