Nieuws

Digitale bankrovers verduisterden 45 miljoen bij Nederlandse banken

Gepost op 25 mei 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De fraudezaak waarbij criminelen dankzij een bug in de beleggingssytemen van twee Nederlandse banken geld verduisterden, blijkt veel groter dan gedacht. In totaal zou 45 miljoen euro zijn buitgemaakt bij de ABN Amro en Rabobank.


Dat meldt NTR-programma Nieuwsuur dinsdag. Tot nu toe was alleen bekend dat criminelen een slag hadden geslagen bij niet nader genoemde 'banksystemen' van de ABN Amro. Zij zouden bij de bank in maart 2010 5,6 miljoen euro buit hebben gemaakt. De politie arresteerde in december 2010 dertien personen.

Inmiddels is bekend geworden dat de digitale bankrovers het gemunt hadden op beleggingssystemen bij niet alleen de ABN Amro maar ook bij de Rabobank. Daarbij zou in totaal 45 miljoen euro zijn buitgemaakt. De criminelen plaatsten bij beide banken orders voor de aankoop van opties. Door een fout in de banksystemen van zowel de ABN Amro als de Rabobank werden de orders pas enige tijd later afgerekend. In de tussentijd hadden de criminelen de opties al doorverkocht en de opbrengst snel overgeboekt naar buitenlandse rekeningen.

Politie en justitie hebben inmiddels zes verdachten aangehouden die als kopstukken van een criminele organisatie van in totaal dertig personen worden beschouwd. De groep van verdachten bestaat uit vijf mannen en een vrouw. De zes woonden in Bunschoten, Beneden Leeuwen, Utrecht, Amersfoort, Nijkerk en Altforst.

Bij de verdachten zijn diverse luxegoederen in beslag genomen, waaronder sportauto's en vrachtauto's. Ook zou beslag zijn gelegd op meerdere woningen met een totale waarde van 900.000 euro. Inmiddels zou 41 miljoen euro van de buit zijn getraceerd en justitie zou nog voor enkele miljoenen beslag hebben gelegd. Circa 1 miljoen euro is nog spoorloos.

De digitale bankroofzaak is vermoedelijk de grootste ooit in Nederland. De verdachten zouden geen hulp van bankpersoneel hebben gehad. In de uitzending van Nieuwsuur wilden beide banken geen reactie geven, maar zij lieten nog wel los dat de fouten in de getroffen beleggingssystemen 'vroegtijdig' zijn gedicht. Ook zouden klanten geen schade hebben ondervonden.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.