Wikipedia bestaat tien jaar
Sinds de oprichting groeide Wikipedia uit tot dé online encyclopedie en is een van de bestbezochte sites op internet. De encyclopedie wordt gebruikt door bijvoorbeeld journalisten, wetenschappers en rechters, al wordt er vaak gewaarschuwd dat de juistheid van de informatie in twijfel moet worden getrokken. Omdat iedereen de informatie kan bewerken, kan er onjuiste info tussen staan. Veel vrijwilligers corrigeren de informatie weer. Het filteren van onjuiste informatie en toevoegen van juiste informatie door een grote groep vrijwilligers wordt 'wisdom of the crowd' genoemd.
Wikipedia is een van de weinige grote sites die is gebaseerd op de principes van de eerste gebruikers van internet, zoals gelijkheid voor iedereen, openheid van informatie en afkeer van commercie. Wikipedia wordt niet betaald van advertenties, maar leeft van donaties. Onlangs lanceerde de encyclopedie nog een actie, waarbij tot irritatie van veel mensen oprichter Jimmy Wales boven elke pagina groot in beeld verscheen.
De online encyclopedie is vaak onderwerp geweest van discussie. Vaak zijn personen in hun lemma doodverklaard, terwijl ze in werkelijkheid nog bleken te leven. Toch wordt de encyclopedie betrouwbaar geacht. Uit een vergelijking van het wetenschappelijk tijdschrijft Nature in 2005 vonden experts in 42 lemma's vier kritieke fouten.
Wikipedia, dat inmiddels valt onder de Wikimedia-organisatie, telt momenteel zo'n 17 miljoen lemma's, waarvan 3,5 miljoen in Engels en 600.000 in het Nederlands.