Publieke Omroep start matige downloaddienst
Hogere kwaliteit dan online
Kijkers kunnen via dat eigen programma of via de website van UGToGo kiezen welke programma’s zij willen downloaden. Ze kunnen zich ook abonneren op een programma, waarna de software iedere nieuwe uitzending automatisch opslaat op de computer.
De NPO belooft dat de kwaliteit van de video’s met de downloaddienst hoger is dan de online video’s van Uitzending Gemist. Ze waarschuwt gebruikers er daarom voor niet te veel te downloaden, omdat de harde schijf dan “voor je het weet vol staatâ€.
Beperkingen
Gebruikers die de dienst van de NPO willen gebruiken lopen wel tegen enkele beperkingen aan: Zo moeten zij ingeschreven zijn op de online televisiegids van de publieke omroep en een computer met Mac of Windows hebben. De software die nodig is om de video’s af te spelen en te bekijken draait namelijk niet op andere platformen.
De video’s zijn daarnaast beschermd met Microsofts PlayReady-drm en worden daarmee na tien dagen na de uitzending automatisch van de harde schijf van de gebruiker verwijderd. Daarom kan de software alleen op Windows en Mac werken. Gebruikers kunnen bovendien niet kiezen waar de software hun video’s opslaat.
Rechten niet van de NPO
UGToGo heeft die beperkingen omdat de rechten van de video’s vaak niet in handen zijn van de publieke omroep, stelt Rogier van den Brink van de NPO. “Daarom kunnen wij programma’s voor tien dagen als download aanbieden.†Hij benadrukt dat dit tien dagen na uitzending is. Wie een programma na vijf dagen pas downloadt, heeft dus slechts vijf dagen over om het te bekijken.
Dat geldt dan bovendien niet voor alle programma’s van de publieke omroep: “Sommige programma’s bieden we in verband met rechten korter dan tien dagen aan en andere op dit moment helemaal nietâ€, zegt Van den Brink. Standaard worden de programma’s overigens direct na de eerste keer kijken verwijderd.
Testfase
De NPO benadrukt dat de UGToGo-player nog in testfase is. Zij willen daarom graag van gebruikers weten wat hun ervaringen zijn en of zij behoefte hebben aan de dienst. Dat kan via het weblog van het testlab.
Bovendien zitten er nog wat bugs in de player: Zo worden de video’s niet gewist als iemand het programma van de computer verwijdert. De Publieke Omroep houdt daarnaast de optie open om later een ander drm-systeem te kiezen.